Ce sunt aminoacizii? Aminoacizii sunt “caramizile” din care sunt constituite proteinele. Fiecare proteina este construita din mai multi aminoacizi, legati intre ei. Corpul nostru preia proteinele din alimentatie, le transforma (descompune) in aminoacizi prin digestie, care sunt apoi recombinati in proteine specifice organismului. Surplusul de aminoacizi se poate trasnforma in glucoza (arsa pentru energie), iar in anumite conditii pot ajunge chiar la grasime. In functie de diversi factori (genetic, alimentatie, antrenament, obiective, starea de sanatate) organismul poate avea nevoie de cantitati diferite de aminoacizi. Clasificarea aminoacizilor esentiali – aminoacizii pe care organismul nu ii poate sintetiza (sau ii poate sintetiza in cantitati foarte mici) se numesc aminoacizi esentiali valina, leucina, isoleucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina si triptofanul. Valina, isoleucina si leucina sunt numiti si aminoacizi cu lanturi ramificate (BCAA) si se gasesc in cantitati mari in proteinele de origine animala. conditionat esentiali – anumiti aminoacizi sunt necesari in cantitati mai mari in anumite perioade, cum ar fi arginina la copii pentru crestere: histidina, cisteina, tirozina, prolina, glutamina. neesentiali – sunt aminoacizii pe care organismul ii poate sintetiza din aminoacizii esentiali. Acest lucru presupune insa un efort metabolic si consum de energie.

Aminoacizi